L’any passat gairebé 1000 persones de la comarca van participar en algun projecte o acció d’acollida coordinat pel Pla Territorial de Ciutadania i Immigració del Consell Comarcal de l’Anoia.
A partir de les directrius marcades pel Pla Integral d’ Acollida (PIA) de la Direcció General per a la Immigració, del Departament d’ Acció Social i Ciutadania de la Generalitat de Catalunya i de la futura Llei d’Acollida de les persones immigrades i retornades a Catalunya, el departament de Ciutadania i Immigració del Consell Comarcal de l’Anoia va elaborar el PIA de l’Anoia i, consegüentment, els PIA municipals, a través dels quals va atendre al llarg de l’any passat gairebé un miler de persones. La finalitat dels PIA és promoure una major autonomia entre les persones nouvingudes al municipi en el seu procés d’incorporació a la societat en igualtat d’oportunitats i d’obligacions.
Concretament, el Consell Comarcal va organitzar 11 cursos de coneixement de l’entorn amb més de 200 participants i 19 cursos de català (amb la col·laboració del servei comarcal de català del Consorci per a la Normalització Lingüística) amb gairebé 400 inscripcions. El servei d’acollida itinerant va atendre més de 250 persones i el programa d’acompanyament al reagrupament familiar més d’un centenar.
Les diverses accions que s’emmarquen en el Programa Integral d’Acollida de l’Anoia s’adrecen no només a persones nouvingudes sinó a persones d’origen estranger que resideixen a la comarca fa més de dos anys i que, en el moment de la seva arribada, no van poder participar en un procés d’acollida formal.
Totes les persones que han participat en el projecte (assolint un 80% d’assistència) han rebut un document que acredita el seu pas pel circuit d’acollida.
L’any 2011 el Consell Comarcal va coordinar els circuits d’acollida de 10 municipis de l’Anoia (Calaf, Capellades, Carme, Hostalets de Pierola, Masquefa, Òdena, Piera, la Pobla de Claramunt, Sta. Margarida de Montbui i Vilanova del Camí). Els circuits estan formats per un curs de coneixement de l’entorn (de 20 hores) i un curs de català de 45 hores. Els cursos pretenen oferir informació d’utilitat sobre la societat catalana (trets fonamentals de Catalunya, del municipi i de la comarca, drets i deures fonamentals, serveis públics, àmbit laboral i jurídic i cultura popular) que promogui l’autonomia de les persones nouvingudes.
Last modified: 5 de febrer de 2018