A la sessió també van assistir-hi representants de diversos municipis de la Conca de Barberà i la Segarra, que van poder conèixer les principals directrius del nou Pla de Salut aprovat per la Generalitat.
Una quarantena d’alcaldes i regidors de l’Anoia, la Conca de Barberà i la Segarra van assistir dimarts al Consell d’Alcaldes convocat pel Consell Comarcal de l’Anoia per conèixer les principals directrius del nou Pla de Salut de la Generalitat i els diversos recursos que la recentment creada Agència de Salut Pública de Catalunya posa a la disposició dels municipis per a promocionar la salut i prevenir les malalties.
El Consell d’Alcaldes va comptar amb la participació de Remei Juncadella, directora del sector sanitari a l’Anoia i responsable de Planificació de la Regió Sanitària Catalunya Central del CatSalut. Juncadella va exposar les línies estratègiques del nou Pla de Salut de Catalunya 2011-2015 aprovat pel Govern de la Generalitat i la seva aplicació pràctica en el territori de la Catalunya Central. Va explicar que, entre altres objectius, el nou pla reordena tot el sistema assistencial “per oferir al pacient el recurs més adequat i eficaç en cada moment”, a l’hora que posa l’accent en la prevenció. En aquest sentit, va explicar les accions que es duen a terme en l’àmbit de l’educació sanitària “per fomentar els hàbits de vida saludables”.
Per la seva banda, Carme Chacón va explicar als càrrecs electes els diferents programes i actuacions que la nova Agència de Salut Pública de Catalunya posa a la disposició dels ajuntaments per a la prevenció i la promoció de la salut. L’agència, que va entrar en funcionament al març, suposa la integració en un únic ens públic de tres organitzacions fins ara diferenciades (la Direcció General de Salut Pública, l’Agència de Protecció de la Salut i l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària), i es tradueix en un nou model de governança compartit entre la Generalitat i el món local.
Chacón va detallar alguns dels serveis i projectes que l’Agència de Salut Pública de Catalunya ofereix als municipis per a disminuir el nombre de persones afectades per malalties cròniques com ara la diabetis, la hipercolesterolèmia, la hipertensió arterial, l’obesitat o el sobrepès. Així, per exemple, va detallar alguns programes que ajuden a combatre alguns factors de risc com ara el consum d’alcohol i tabac, el sobrepès o el sedentarisme, tot fomentant els hàbits de vida saludables, l’activitat física o la bona alimentació, entre altres.
L’Oficina Antifrau
El Consell d’Alcaldes de l’Anoia també va comptar amb la presència de representants de l’Oficina Antifrau, una institució independent que actua sobre desviacions il·lícites de fons públics i altres conductes irregulars d’autoritats i funcionaris públics.
Lourdes Parramon, cap de Relacions Institucionals de l’oficina, i Jordi Tres, cap de l’Àrea de Formació, van informar del funcionament de l’ens i dels diversos programes que aquest ofereix als càrrecs electes i els comandaments dels ajuntaments en àmbits com ara la formació, la conscienciació i la normativa. També van donar detalls de la consultoria i el servei d’assessorament que l’Oficina Antifrau posa a la disposició de les corporacions locals.
Last modified: 5 de febrer de 2018