El passat 16 de desembre, Copons es va convertir en l'epicentre de la cultura artesana amb la celebració de la primera edició de la Fira Singular de Cultura Artesana. Aquest esdeveniment, únic en el seu gènere, va destacar per la seva originalitat, gràcies a la singular ubicació de les activitats en els baixos de les cases del poble, oferint als visitants una experiència autèntica i íntima que fusionava l'artesania amb l'essència mateixa del territori rural.
La fira va obrir un espai on els artesans locals van poder mostrar els seus treballs i processos creatius, des de la forja de ferro fins a l'artesania en cuir, passant per la ceràmica i la fotografia. Els visitants van tenir l'oportunitat de descobrir objectes únics i perdurables, tot aprenent sobre l'artesania moderna i la seva harmonia amb l'entorn. Aquesta interacció directa entre els artesans i el públic va ser una de les claus de l'èxit de la fira, demostrant la força i la vitalitat de l'artesania contemporània.
A més de la mostra d'artesania, la fira va oferir una àmplia gamma d'activitats culturals que van despertar un gran interès. El concert del Roca Lutier Trio, per exemple, va ser una oportunitat única per descobrir el món fascinant dels instruments artesanals i la seva capacitat per crear bellesa sonora. D'altra banda, els tallers familiars van permetre a grans i petits experimentar de primera mà l'artesania, amb propostes com la construcció d'un tipi o la creació d'un ocellet de pell com a símbol de pau.
Dins del marc de la Fira Singular de Cultura Artesana a Copons, la ruta cultural guiada va oferir als assistents una immersió única en la història i el patrimoni del poble, mentre que una xerrada, moderada per Josep Sucarrats, va obrir un espai de reflexió i debat profund sobre el futur de l'artesania i el seu paper en el desenvolupament de les comunitats rurals. La combinació d'aquestes activitats va proporcionar als participants una visió més completa de la riquesa cultural de Copons, destacant la vitalitat de l'artesania com a eix central en la promoció d'un futur més sostenible.
Amb el suport de figures institucionals com Agnès Russiñol, directora del Consorci de Comerç, Artesania i Moda de la Generalitat de Catalunya i Josep Ramon Mut, president delegat de l’Àrea de Comerç i Salut Pública de la Diputació de Barcelona, i una resposta entusiasta del públic, la fira no només va aconseguir posar en valor l'artesania i la ruralitat de l'Anoia, sinó que també va crear una expectativa elevada per a futures edicions. Els organitzadors ja estan treballant amb la mirada posada en pròximes edicions, amb l'objectiu de continuar reivindicant l'artesania i els artesans, connectant-los amb les persones d'una manera singular i innovadora.
La Fira Singular de Cultura Artesana de Copons ha estat impulsada per l'ajuntament local i el projecte Anoia en Transició liderat pel Consell Comarcal de l'Anoia, una iniciativa que uneix els municipis del Bruc, Copons, la Llacuna i Sant Martí de Tous en un esforç col·lectiu per fomentar un estil de vida rural i sostenible, tot això sota el suport institucional de la CCAM de la Generalitat, la Diputació de Barcelona i el Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic.
Last modified: 27 de desembre de 2023