El document està basat en el Protocol Marc aprovat per la Generalitat i en el Circuït de la Catalunya Central.
El proppassat dimarts, dia 22 de novembre, al Campus Motor de Castellolí, va tenir lloc la presentació del Protocol per a l'abordatge de la Violència Masclista a l'Anoia. La presentació tècnica del document va anar a càrrec de la coordinadora del treball i de la consultora externa que hi ha col•laborat. L'acte va comptar també amb la ponència de Begoña Roman Maestre, Doctora en filosofia i professora en la Facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona, Vocal al Comitè de Bioètica a Catalunya Presidenta del Comitè d’Ètica dels Serveis Socials de Catalunya i Secretària executiva de Ethos Ramon Llull.
El protocol sobre el tractament de la violència de gènere és ja una realitat a la comarca. El treball ha estat liderat des del Consell Comarcal de l'Anoia. Na Carme Vilarmau Piñero, referent tècnica de l'Àrea d'Igualtat i Inclusió Social del Consell ha estat, per encàrrec de l'Institut Català de les Dones, la coordinadora de l’equip de treball comarcal, així com del grup motor del protocol integrat per Nati Veraguas Aguilera (Directora del SIE de la Catalunya Central), Mireia Prat i Aragay (Agent d'Igualtat de la MICOD) i Laia Rosich Solé (Consultora especialitzada de l'entitat "El Safareig"). El resultat d’aquest treball es va presentar la setmana passada, amb l’assistència d’una vuitantena de persones al Campus Motor.
L'objectiu del protocol és el d’esdevenir un recurs pràctic que faciliti la intervenció en tots els àmbits i pugui acompanyar i guiar la pràctica professional de les persones que poden intervenir directa o indirectament amb persones en situació de violència masclista.
La presentació de l'acte, que va comptar amb l’assistència de regidors/es i alcaldes/ses de diferents municipis, així com personal tècnic de diverses administracions i serveis (ensenyament, serveis socials, salut i cossos de seguretat, entre d’altres), va anar a càrrec del President del Consell Comarcal, Xavier Boquete i Sàiz i de Francisco Guisado Santano, Delegat de l'Àrea d'Igualtat de la Mancomunitat Intermunicipal de la conca d'Òdena. La presentació tècnica del document va anar a càrrec de Laia Rosich Solè, de l'entitat El Safareig i Carme Vilarmau Piñero, coordinadora de l'equip de treball a l'Anoia.
"Els protocols són necessaris per a explicitar i coordinar esforços necessaris que es requereixen per a gestionar situacions complexes. Però per molt ben dissenyats que estiguin, no tindran l'èxit que persegueixin sense un convenciment i dedicació dels professionals involucrats. No basta ni amb la bona voluntat, ni en aplicar-los sense més, sinó en saber quan activar-los davant d'un cas concret i particular. Per això exigeixen capacitats ètiques i comunicatives, i requereixen d'un entorn professional i organitzatiu que les promogui i les reconegui", van assegurar les impulsores.
El document, fruit del treball coordinat dels agents que formen part de la xarxa de serveis d'atenció a les persones de l'Anoia, contextualitza en el territori l'abordatge de les diferents formes de violència a partir d’allò que s’estipula al Protocol marc per una intervenció coordinada contra la violència masclista, legitimat per la Llei 5/2008, de 24 d’abril, del dret de les dones a eradicar la violència masclista i, que és l’instrument que estableix les bases a partir de les quals es defineix un model d’intervenció compatible amb el que estableix la llei. Aquest model s’ha complementat amb el treball interinstitucional que s’està desenvolupant a nivell territorial, i amb les pràctiques i les aportacions de tots els agents i àmbits implicats.
El material presentat conté informació revisada i actualitzada en relació al fenomen de la violència masclista i s'estructura en quatre nivells en els quals s'han de desenvolupar les intervencions: la prevenció, la detecció, l'atenció i la recuperació.
Last modified: 5 de febrer de 2018