L’Equip d’Atenció a la Vellesa de l'Anoia (EAVA), coordinat pel Departament de Benestar Social i Atenció a la Ciutadania del Consell Comarcal, juntament amb l’ Institut Català de la Salut, ha presentat el protocol d’actuació en casos de possibles situacions de maltractaments a les persones grans als diferents Equips d’Atenció Primària de Salut del territori, amb la implicació de vora 135 professionals de les àrees de Capellades, Igualada, Piera-Hostalets, Rural, Santa Margarida de Montbui, Calaf i Vilanova del Camí.
El protocol s'inicia amb la sospita de maltractament, que pot arribar des de la mateixa persona afectada, per algú del seu entorn o per altres professionals dels àmbits de la salut, del social o la seguretat, alguns dels quals han rebut formació específica per detectar aquestes situacions.
Amb la comunicació de la situació a serveis socials, sanitaris o de cossos seguretat, s'activa el protocol d'acollida i es contacta amb l'anomenat Equip de Referència. Aquest es compon del professional referent de salut i el professional social referent de la persona atesa que treballen de forma coordinada en la seva atenció.
En cas de necessitat, l'Equip de Referència es coordina amb l'Equip d'Atenció a la Vellesa de l'Anoia (EAVA), que ofereix assessorament, avaluació, intervenció o tractament de la o les persones afectades per possibles maltractaments.
L'Equip d'Atenció a la Vellesa de l'Anoia, nascut a finals de 2015, és un equip multidisciplinari especialitzat, creat exclusivament per atendre persones grans en situació de maltractaments. El formen una psicogeriatra, una treballadora social i advocat, principalment tot i que també pot comptar amb altres perfils professionals en funció de cada cas, com metges o psiquiatres.
L'EAVA va atendre l'any 2016 un total de 122 persones, de les quals es van acabar detectant 39 casos de maltractaments a persones grans. El 49% dels casos es van derivar des de serveis socials bàsics. En percentatges menors, es van derivar des d'altres serveis assistencials.
La presentació oficial del document es realitzarà el primer trimestre d’enguany. En la seva elaboració han participat l'Ajuntament d'Igualada, l'Institut Català de la Salut, el Consell Comarcal, el Consorci Sanitari de l'Anoia, Creu Roja Anoia, el Departament de Benestar i Família, la Fundació Sanitària Sant Josep, la Fundació Consorts Guasch, els Mossos d'esquadra, la Policia Local d'Igualada, el SIE de la Catalunya Central i el servei de teleassistència Tunstall-Televida.
Last modified: 5 de febrer de 2018