Copons se suma als 7 pobles que disposaven d’aquests professionals: el Bruc, Calaf, Castellolí, Sant Martí Sesgueioles i Vallbona d’Anoia des del 2009, i Carme i Sant Martí de Tous des del 2012
Ja són vuit els municipis de la comarca que es beneficien del projecte de tècnics dinamitzadors de Joventut compartits del Consell Comarcal de l’Anoia. Copons ha estat fins al moment l’últim a afegir-se a aquesta iniciativa del Servei Comarcal de Joventut que permet als municipis petits i amb pocs recursos humans poder disposar d’un professional especialitzat en la matèria i dedicat exclusivament a tirar endavant les polítiques i programes municipals de Joventut.
Copons se suma així als altres 7 ajuntaments que ja disposaven de la figura d’un tècnic dinamitzador de Joventut compartit: Carme i Sant Martí de Tous, des del 2012, i el Bruc, Calaf, Castellolí, Sant Martí Sesgueioles i Vallbona d’Anoia, des que el Consell Comarcal va posar en marxa el projecte l’any 2009 amb el suport de la Direcció General de Joventut de la Generalitat.
“Projecte estrella”
Segons el conseller de Joventut del Consell Comarcal, Xavier Brugués, l’ampliació del nombre de municipis que s’hi acullen “és la millor mostra que la iniciativa -que és el projecte estrella del Departament- té èxit i és de gran utilitat per als Ajuntaments i els joves”.
En els municipis on són presents els dos tècnics dinamitzadors de Joventut compartits elaboren i executen els Plans Local de Joventut amb sessions participatives amb els joves. També tramiten subvencions a la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona, i organitzen una gran varietat d’activitats, tal i com va es va explicar en la sessió de balanç que va tenir lloc al Consell Comarcal amb la participació dels alcaldes i regidors dels Ajuntaments participants.
Entre les accions que s’han dut a terme aquests anys destaquen l’organització de cursos de formació, tallers, exposicions, sortides i festes juvenils, a més de la important labor informativa que fan els tècnics dinamitzadors de Joventut, assessorant els joves en qüestions com ara la salut i la sexualitat, l’habitatge i l’emancipació, el voluntariat o les sortides laborals i professionals, ja sigui mitjançant campanyes o bé, en alguns municipis com Calaf i Vallbona d’Anoia, amb un punt d’informació setmanal a l’institut (el PIDCES). Els tècnics dinamitzadors també col·laboren amb els serveis d’informació i assessorament laboral dels municipis.
A més, de la feina feta fins ara cal subratllar la posada en marxa de locals de joves al Bruc i Castellolí, la creació del certamen musical ‘Calaf Sound’, l’elaboració de la normativa d’un espai juvenil a Sant Martí de Tous, o la creació d’un ‘bike park’ a Vallbona d’Anoia. Altres actuacions destacades són el programa de prevenció de drogodependències ‘Què a-Prens?’ o la consolidació d’un espai virtual d’informació i participació juvenil de referència a facebook, amb més de 700 amics.
Amb la incorporació dels tècnics dinamitzadors de Joventut els Ajuntaments tenen més capacitat per a detectar les necessitats de la població juvenil i poder definir noves línies d’actuació. També els permet aprofitar millor els serveis que ofereix el Servei Comarcal de Joventut, com el projecte ‘Rodanits’ i el projecte ‘GPS (Grup Promoció Salut) Anoia Jove’, el Consell Comarcal i altres administracions, i tenen més facilitat per impulsar accions conjuntes entre diversos municipi.
Per la seva banda, els joves compten amb una persona de referència per atendre les seves consultes i demandes, i participen en el disseny de les polítiques de joventut ja que disposen d’un interlocutor directe entre les seves demandes i l’administració.
Last modified: 5 de febrer de 2018