El director general de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Carles Flamerich, es va reunir el passat dijous, a la seu del Consell Comarcal de l’Anoia, amb els alcaldes de la comarca per explicar-los les iniciatives de desplegament de les infraestructures i serveis de telecomunicacions a l’Anoia.
Durant la reunió, que va ser presidida pel vicepresident tercer del Consell Comarcal de l’Anoia, Santi Broch, el director general de Telecomunicacions i Societat de la Informació, juntament amb el director del pla Catalunya Connecta, Antoni Solé, es va exposar l’estat del desplegament de les xarxes de nova generació a la comarca i es va explicar com el nou model de contractació pública de la Generalitat de Catalunya ha de permetre, mitjançant la col·laboració público-privada, el desplegament territorial d’una xarxa de fibra òptica de molt alta capacitat i oberta al mercat, que farà augmentar el nivell de competitivitat de les empreses catalanes.
Anteriorment, el director general va estar també a l’Ajuntament d’Igualada per presentar el projecte BAR-SAT. BAR-SAT és una extensió del projecte Banda Ampla Rural inclòs en el pla de desplegament d’infraestructures i serveis de comunicacions electròniques Catalunya Connecta, amb el qual la Generalitat de Catalunya ha dotat de cobertura dels serveis de televisió digital terrestre (TDT), telefonia mòbil i banda ampla als nuclis de població de, com a mínim, més de 50 habitants, i de cobertura de banda ampla i telefonia mòbil a tots els polígons industrials de Catalunya.
Amb la posada en marxa d’aquest nou servei, s’assoleix l’objectiu de la universalització de la banda ampla a Catalunya, és a dir, que tots els seus ciutadans, independentment d’on visquin, i les seves empreses, independentment d’on estiguin ubicades, puguin accedir a Internet d’alta velocitat. D’aquesta manera es garanteixen les possibilitats i oportunitats de desenvolupament de ciutadania i empreses i, per tant, la vertebració i cohesió territorial del país.
Des que el projecte es va posar en marxa ja són 557 els usuaris d’arreu del territori català que s’han acollit a la solució satel·lital que proposa el projecte BAR-SAT, de les quals 14 són de la comarca de l’Anoia.
El projecte, que suposa una inversió d’1,8 milions d’euros, està cofinançat a parts iguals per la Generalitat de Catalunya, a través del pla Catalunya Connecta, i el Fons Europeu de Desenvolupament Regional 2007-2013 (FEDER) i està previst que beneficiï prop de 2.200 usuaris. L’empresa adjudicatària del projecte i, per tant, encarregada de comercialitzar la solució satel·lital, és la companyia Informàtica El Corte Ingles (IECISA).
Sobre el projecte BAR-SAT
La solució d’accés a la banda ampla via satèl·lit que ofereix el projecte BAR-SAT està adreçada a tots aquells ciutadans o empreses que no puguin disposar de cap altre tipus de connexió a la banda ampla, és a dir, que no tenen cobertura o possibilitat de contractar cap xarxa de banda ampla (ADSL, WiMAX, 3G) tant d’operadors privats com de la Generalitat, i que no tenen contractada actualment una connexió de banda ampla via satèl·lit.
Aquest projecte utilitza la tecnologia satèl·lit Tooway™, de la plataforma Eutelsat, que és el primer servei de banda ampla bidireccional via satèl·lit que ofereix unes velocitats i uns costos similars a l’ADSL. Aquesta tecnologia opera mitjançant el satèl·lit Ka-Sat i donarà servei a clients de més de vint països europeus, entre els quals hi ha Alemanya, el Regne Unit, França, Espanya, Itàlia, Suïssa i Irlanda.
El cost de la instal·lació i alta del servei és de 800 euros, dels quals se’n fa càrrec la Generalitat de Catalunya, que és la propietària dels equips instal·lats a través del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI). L’usuari només s’ha de fer càrrec del cost mensual del servei.
Més informació: www.bar-sat.cat i Tel. 900 844 009
Last modified: 5 de febrer de 2018