Tirar l’oli per l’aigüera suposa un greu perjudici mediambiental. Un sol litre d’oli pot contaminar fins a 1000 litres d’aigua fet que causa un gran impacte en els rius i els seus ecosistemes i també econòmic per a la seva eliminació a les depuradores. La sensibilització per a la prevenció, doncs, és clau per a evitar-ho. I en aquesta tasca conscienciadora els més petits, els infants, i les escoles, hi tenen un paper fonamental.
Per això el Consell Comarcal de l’Anoia i el Centre Especial de Treball Nou Verd han posat en marxa a les escoles de la comarca un projecte per recollir l’oli de cuina usat i reciclar-lo per fer-ne biodièsel. Els ajuntaments han repartit a cada escolar dels centres que s’han adherit al projecte ‘claki’ (recipient reutilitzable d’un litre i mig de capacitat dissenyat per a aquest ús) perquè les famílies hi vagin dipositant i recollint l’oli domèstic. Un cop ple, el retornen a l’escola i se’ls lliura un altre envàs buit i net.
A l’escola es dipositen contenidors per emmagatzema els clakis, aquest contenidors tenen diferents capacitats en funció de les necessitats de l’escola i les famílies que l’ocupen. Els contenidors mes petits tenen una capacitat de 20 clakis (30 litres) i els més grans de 50 clakis (75 litres). Quan l’escola detecta que el contenidor està ple, truca directament al Centre de Treball Especial Nou Verd i en menys de 48 hores passen a buidar el contenidor i a reposar l’stok de clakis nets. La recollida la fan persones amb dificultats especials, treballadors de la cooperativa d’inserció social i laboral Nou Verd. A més, els vehicles que utilitzen per recollir l’oli de cuina usat i traslladar-lo fins a la planta pilot on és reciclat consumeixen el biodièsel produït, amb la qual cosa es garanteix la sostenibilitat del projecte i del sistema.
El programa ambiental ‘Claki’. Biodièsel a les escoles’ persegueix diversos objectius. D’una banda, sensibilitzar els escolars, les famílies i els docents sobre l’alt nivell de contaminació que ocasiona l’oli usat. D’altra banda, facilitar la recollida de l’oli domèstic, evitant que sigui abocat a l’aigüera i contamini la xarxa d’aigües, i reduint també les emissions de gasos d’efecte hivernacle procedent de la combustió dels combustibles fòssils (benzina). I en tercer lloc, utilitzar un residu com l’oli domèstic usat com a font d’energia alternativa, el bio dièsel. També contribueix a la inserció laboral de persones en risc d’exclusió social.
A més de la recollida de l’oli domèstic, ‘Biodièsel a les escoles’ també inclou diferents tallers de sensibilització a les escoles per a la implantació del projecte, adaptats a cada cicle educatiu: educació infantil, primària i secundària. Els escolars treballen amb diferents recursos pedagògics (contes, titelles, imatges per pintar, explicacions en power point,..) en funció de les seves edats, amb la mascota ‘Olinet’ com a fil conductor.
Un projecte obert a totes les escoles que hi vulgui participar
En l’actualitat participen en aquest programa 767 escolars de 7 centres de la comarca de l’Anoia: l’Escola Mare de Déu del Portal dels Prats de Rei, l’Escola Les Oliveres de Cabrera, les escoles La Torre i Torrescasana de la Torre de Claramunt, l’escola de Copons, l’Escola Vilademàger de la Llacuna i l’Escola Maria Borés de la Pobla de Claramunt. Com a complement a la recollida de l’oli a càrrec dels escolars, a petició d’alguns ajuntaments la iniciativa s’expandirà en una segona fase d’implantació a la totalitat de ciutadans dels municipis que així ho demanin i segui viable, lliurant un claki a totes les cases i ubicant punts de recollida en espais municipals. Així, tots els ciutadans tindran la possibilitat de recollir i lliurar el seu oli domèstic usat assegurant així el seu reciclatge.
Els impulsors del projecte fan una crida a totes les escoles i ajuntaments de la comarca perquè s’hi sumin i contribueixin, així, a evitar aquest perjudici mediambiental. Els centres i ajuntaments que hi estiguin interessats poden contactar amb el Departament de Medi Ambient del Consell Comarcal (plaça Sant Miquel, 5, d’Igualada – 93 805 15 85).
El projecte ‘Claki Biodièsel a les escoles’ el va posar en marxa la cooperativa Nou Verd, de manera pionera, en escoles de l’Alt Penedès emmarcat i recolzat pel programa europeu LIFE+. Ara la voluntat és estendre el programa a un total de 28 escoles de l’Anoia, i a les comarques del Garraf, Bages, Berguedà, Osona, Solsonès, Vallès Occidental i Vallès Oriental, en col·laboració amb altres entitats i empreses socials de cada territori.
El programa ‘Claki’. Biodièsel a les escoles’ facilita la recollida de l’oli domèstic -evitant que sigui abocat a l’aigüera i contamini la xarxa d’aigües-, fa d’aquest residu una font d’energia alternativa, sensibilitza infants i famílies sobre aquest problemàtica mediambiental i afavoreix la inserció laboral de persones amb especials dificultats d’inserció sociolaboral.
Biodièsel
L’anomenat biodièsel és un combustible líquid fabricat a partir d’olis vegetals i greixos animals mitjançant un elaborat procés industrial el qual transforma els triglicèrids dels olis i greixos animals en combustible gràcies a l’addició de metanol o etanol (alcohols). Tot i que el descobriment dels processos químics per obtenir combustible a partir dels greixos dels olis data del 1853, no va ser fins la dècada dels 90 que es va impulsar la tècnica per a la síntesi de biodièsel de qualitat apte per als motors dièsel dels vehicles.
El dièsel obtingut per aquesta tècnica rep el prefix “bio” ja que esdevé un substitut dels combustibles fòssils (petroli) i els gasos d’efecte hivernacle tals com el CO2 que emet la seva combustió són menors tenint en compte que les plantacions agrícoles per a la seva producció capten CO2 de l’atmosfera mitjançant la fotosíntesi de les plantes. La seva producció però, requereix de grans extensions de terra per cultivar les principals plantes de les quals se n’obtenen els olis vegetals (colza, oli de palma, etc) causant desforestació d’àrees tropicals sobretot a l’Amèrica del Sud, Àfrica i Indonèsia.
L’ús de l’oli domèstic usat doncs, esdevé una molt bona alternativa per a la producció de biodièsel ja que per una banda recupera un producte d’un gran valor com a matèria primera per a fer biodièsel evitant la producció expressa de cultius i per l’altre evita que vagi a parar al medi contaminant els rius, els sòls per on passa i en darrer lloc els mars.
Tot i que la iniciativa tan sols acaba d’arrencar, durant el mes de febrer i març en les sis escoles participants s’han recollit 325 litres d’oli. Això repercuteix notablement en el medi ambient: aquests 325 litres d’oli no abocats a l’aigüera suposa la no contaminació de 325000 litres d’aigua dels rius, un estalvi de 425,75 Kg de CO2 i un estalvi econòmic estimat de 795€ en la xarxa de depuradores d’aigua urbana.
Last modified: 5 de febrer de 2018