Els acolliments dels menors que han de ser separats dels pares, per part d’un familiar, és l’alternativa més recomanable segons els experts; ja que evita la separació dels infants de l’entorn proper.
L’equip del SIFE donarà suport i farà un seguiment continuat als menors acollits i als familiars acollidors per facilitar així l’acollida i el desenvolupament integral de l’infant.
El Departament de Benestar Social i Atenció a la Ciutadania del Consell Comarcal comptarà, a partir del setembre, amb el suport d’un dels primers Serveis d’Integració Familiar en Família Extensa (SIFE) en funcionament arreu del país. El SIFE és un equip especialitzat en acolliments en família extensa, que consisteixen a confiar els infants i joves que es troben en situació de risc o desemparament, i que han de ser separats dels seus pares, a un familiar proper que pugui garantir el seu desenvolupament integral, sota la supervisió dels professionals.
L’acolliment en família extensa és l’alternativa que prioritza la Llei dels Drets i les Oportunitats en la Infància i l’Adolescència respecte a d’altres mesures de protecció com l’adopció o l’internament dels menors en un centre. Es tracta de la mesura més recomanable i preferible segons els experts, ja que evita la separació dels infants i adolescents del seu entorn familiar més proper.
No obstant això la majoria d’acolliments en família extensa requereixen del suport que ofereixen els SIFE. L’equip del Servei d’Integració Familiar en Família Extensa de l’Anoia -format per un psicòleg i un treballador social- s’encarregarà de realitzar l’estudi i les valoracions dels diferents nuclis de família extensa que poden ser possibles acollidors de l’infant o adolescent en situació de risc o desemparament, i farà també un acompanyament i un seguiment continuat tant al menor com a la família mentre duri l’acolliment, a més de reforçar la xarxa social que els envolta.
La incorporació d’aquest nou servei és una de les novetats de la pròrroga del contracte programa signat entre el Departament de Benestar Social de la Generalitat de Catalunya i el Consell Comarcal de l’Anoia per a aquest 2015, el qual es va aprovar en el darrer Ple comarcal. El mateix Consell anoienc havia sol·licitat la creació d’aquest equip especialitzat.
El vicepresident del Consell responsable de l’Àrea de Serveis Personals, Àngel Soteras, afirma que la institució se sent “especialment satisfeta” per poder posar en marxa aquest servei. Afegeix que “tots els recursos que es puguin destinar a l’atenció a persones en situació de risc sempre són ben destinats, però en aquests casos, amb nens en situació d’extrema vulnerabilitat i familiars sovint desbordats, són més necessaris que mai”.
Grup d’ajuda mútua de famílies acollidores
En aquesta mateixa línia, el Consell Comarcal ha posat també en marxa un grup de suport i ajuda mútua per a persones i famílies d’arreu de la comarca que tenen infants i adolescents en règim d’acollida. Aquestes famílies es troben periòdicament per intercanviar coneixements i experiències, i compartir dubtes i inquietuds, fet que afavoreix el procés d’acollida.
Last modified: 5 de febrer de 2018